Hoe wordt plexiglas gemaakt?
We noemen het allemaal plexiglas maar eigenlijk is de officiële naam polymethylmethacrylaat, afgekort tot PMMA. Andere synoniemen voor plexiglas zijn acrylaat, perspex en altuglas. De verschillende namen verraden de toepassing van het kunststof al tot op zekere hoogte. Plexiglas wordt gebruikt als vervanger van glas. Maar hoe wordt plexiglas gemaakt?
Verschillende (grond)stoffen
De basisgrondstoffen van plexiglas zijn de volgende: methanol, aceton, zwavelzuur en waterstofcyanide. Dit zijn nou niet echt de meest vriendelijkste stoffen. De polymerisatie (het productieproces) van deze stoffen tot plexiglas is bijna 100 jaar oud. Tijdens het proces worden er twee of meer stoffen samengevoegd om een nieuwe stof met verschillende kenmerken te creëren. Het kunststof is een erg veelzijdig eindproduct en zeer onschadelijk. De polymerisatie van plexiglas begint bij het methacrylzuur wat reageert op methylalcohol. Uit deze reactie ontstaat methylmethacrylaat wat na een volgende polymerisatie leidt tot het eindproduct, PMMA.
Toepassingsmogelijkheden van plexiglas
Een commerciële toepassing van het eindproduct PMMA was er niet direct na de ontwikkeling. Het was een Amerikaanse chemiereus die uiteindelijk potentie zag in plexiglas als vervangend product van normaal glas. Plexiglas heeft vele voordelen ten opzichte van normaal glas. Zo is het ontzettend sterk, laat het veel licht door en is het gemakkelijk te bewerken op verschillende manieren. Daarnaast is plexiglas ook een stuk lichter dan traditioneel glas, waardoor de toepassingsmogelijkheden groter zijn.
Is plexiglas een veiligheidsglas?
Steeds vaker zie je plexiglas terug als vervanger van normaal glas. Dit is logisch als je alle voor- en nadelen ten opzichte van glas naast elkaar legt. Echter kan plexiglas nog niet als veiligheidsglas worden ingezet. De redenen hiervoor zijn dat het plexiglas brandbaar is en kan breken in een extreem scenario. Boven de 450 graden celsius verbrandt plexiglas volledig en blijft er enkel water en onschadelijk koolstofdioxide over.
Interesse gewekt?
Wil je direct vrijblijvend een offerte aanvragen?
Of wil je meer informatie over onze productietechnieken?
No Comments