Wat is Plexiglas?
Plexiglas, ook wel Polymethylmethacrylaat genoemd, is een soort thermoplast. Dat betekent dat plexiglas zachter wordt als het verwarmd wordt. Het is een goede vervanging voor glas omdat het veel sterker is. Het wordt ook vaak Perspex of Altuglas genoemd.
Glas vervangen voor plexiglas
Plexiglas kan in veel verschillende vormen worden gemaakt en is een uitstekende vervanging voor glas vanwege de vele voordelen. Het is lichter dan glas, slagvaster en laat meer licht door. De lichtdoorlatendheid kan oplopen tot 92%. Zelfs bij dikkere plaatdiktes laat het meer licht door dan glas met dezelfde dikte. Als plexiglas breekt, ontstaat er een breuk in plaats van versplinteringen zoals bij glas.
Plexiglas bestaat al heel erg lang
De productie van plexiglas begon in de jaren ’30 van de vorige eeuw. In 1936 werd het voor het eerst aangeboden door het Amerikaanse bedrijf Rohm and Haas. Plexiglas wordt gemaakt van zwavelzuur, waterstofcyanide, methanol en aceton, wat niet de veiligste stoffen zijn, maar plexiglas zelf is volledig ongevaarlijk. Plexiglas kan wel branden maar laat geen schadelijke stoffen vrij. Wat er overblijft is koolstofdioxide en water.
Er zitten ook een paar nadelen aan plexiglas. Het materiaal is niet bestand tegen zeer hoge temperaturen. Om die reden kan plexiglas niet altijd gebruikt worden. Om veiligheidsredenen kan plexiglas bijvoorbeeld niet als vervanger van glas in auto’s gebruikt worden. Het gebruiken van plexiglas voor grote oppervlaktes is echter geen enkel probleem. Door de lage prijs is het ideaal om plexiglas toe te passen.
Verschillende soorten plexiglas
Op de markt zul je twee soorten plexiglas tegenkomen. Plexiglas is er in een gegoten en geëxtrudeerde vorm. De afkortingen GS (gegoten) en XT (geëxtrudeerd) worden ook wel gebruikt. Nadat het productieproces is afgerond, wordt het gegoten plexiglas in een vlakke plaat gegoten. De geëxtrudeerde versie met een wals dunner wordt gemaakt. Door de platen dunner te maken, neemt het oppervlak toe. Het is dus erg simpel om een grotere plexiglas plaat te maken. De spanning op het plaatmateriaal wordt wel groter. Hierdoor neemt de kans op scheuren toe.
Bij Fleva Products vertellen we je graag nog meer over plexiglas en andere kunststofsoorten. Wil je plexiglas laten buigen of lasersnijden? En wil je hier advies over? Neem dan zeker eens contact met ons op.
Interesse gewekt?
Wil je direct vrijblijvend een offerte aanvragen?
Of wil je meer informatie over onze productietechnieken?
No Comments